Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Народното събрание информация за

...
Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Народното събрание информация за
Коментари Харесай

Гешев внесе в парламента доклад за делата за полицейското насилие

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Народното събрание информация за образуването, придвижването и приключването на преписките и досъдебните производства, свързани с полицейското принуждение по време на митингите в интервала 1 юли - 30 септември 2020 година

Материалите са предоставени във връзка решение на парламента от 17 август 2021 година С него се желае отчет за активността на прокуратурата и проверяващите органи във връзка " със случаите на упражнено принуждение и приложимост на помощни средства против протестиращи жители в интервала 1 юли - 30 септември 2020 година, в това число за подхванатите дейности за определяне на лицата, надвишили пълномощията си, имената на наблюдаващите прокурори и аргументите за закъснение на следствието ".

" Главният прокурор постоянно е изпълнявал прецизно отговорностите си за показване на активността на прокуратурата по използването на закона пред народните представители, които произтичат от Конституцията на Република България (чл.84, т.16), от Закона за правосъдната власт (чл.138а, ал.2) и Решение №6 на Конституционния съд от 6 юни 2017 година ", декларират от държавното обвиняване. Още през май 2021 година Докладът за използването на закона и активността на прокуратурата и на проверяващите органи за 2020 година бил внесен в законоустановените периоди във Висшия правосъден съвет (ВСС) и след приемането му от Пленума на Висш съдебен съвет е подаден в Народното събрание.

От прокуратурата прецизират, че при тях не се събира и обобщава статистика по други индикатори отвън откритите, в това число по отношение на съответни събития от публичния и политическия живот. Съгласно практиката на Конституционния съд, Народното събрание не може да изисква от основния прокурор отчет за активността на прокуратурата по съответни наказателни производства. " Независимо от това, с цел да извърши волята на Народното събрание - най-висшият орган, предназначен да реализира националния суверенитет в България като парламентарна република, и водена от разбирането, че е длъжна да обезпечи информация с оглед бистрота и отчетност пред българските жители, прокуратурата е изискала относима информация от всички районни и окръжни прокуратури. "

Съгласно получените информации от способените териториални прокуратури, по нито една от преписките и досъдебните производства не било установено закъснение на следствието "  по смисъла на Закона за правосъдната власт.

" Прокуратурата на Република България извършва и ще продължи да извършва отговорностите си в рамките на конституционно откритото съдействие с Народното събрание. Взаимодействието на управляващите е гаранция освен за бистрота в работата, само че и за всестранна и цялостна отбрана на правата на жителите ", споделят още от държавното обвиняване ", акцентират от ведомството.

След многократни апели и нарочна парламентарна декларация основният прокурор Иван Гешев се яви в четвъртък на чуване в Народното събрание. Той взе участие в съвещанието на Комисията по конституционни и правни въпроси. Още с влизането си в Народното събрание обаче Гешев разгласи, че ще сезира Конституционния съд за текст от правилника за активността на законодателния орган.  Според обвинител №1 член 24 от Правилника за работа на Народно заседание, по силата на който е извикан на чуване, противоречи на Конституцията. 

" Това е по този начин, тъй като има трайна правосъдна процедура, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 година, когато е нападнат текст от тогавашния устав за работа на Народно събрание. Там конституционните съдии са споделили, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен основният прокурор от самото Народно заседание. Постоянните комисии, каквато е и правната, реализират парламентарен надзор. Трайна е правосъдната процедура, че във връзка с правосъдната власт правосъдният надзор е неприемлив. Това е по този начин, тъй като се трансформира салдото в страната и в частност - принципът за разделяне на управляващите ", съобщи Гешев преди чуването си.

За фрагментите с полицейско принуждение по време на миналогодишните митинги основният прокурор съобщи, че би определил като неприемливи. 

" Делото за полицейското принуждение не е прекъснато. Ако вярно съм схванал известието на Софийска районна прокуратура, има формирано досъдебно произвеждане през ноември 2020г. и нямам данни то да е прекъснато ", уточни още Гешев. Според него прокуратурата е защитила митинга, който обаче искаше оставката на предходното държавно управление на Бойко Борисов, както и на самия основен прокурор.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР